Geleceğin iş dünyası üzerine araştırılan, konuşulan ve yazılan birçok şey var.
Bunların başında gelecek için hangi beceri setlerine ihtiyaç duyulacağı, hangi işlerin yerini otomasyonun alacağı, hangi yeni işlerin ortaya çıkacağı yer alıyor.
Peki kendi kariyerimiz ile ilgili nasıl bir yol almamız gerekir?
Hayal ettiğimiz, daha da önemlisi hazırlandığımız kariyer yolu artık var olmayabilir veya henüz hayal bile edilmemiş olabilir. Hatta tek bir iş bile değil, gelişmekte olan ve yaratılan fırsatların bir karışımı bile olabilir..
Bunun için öncelikle yaşadığımız değişikliklerin farkında olmak, bizi ve geleceğimizi nasıl etkileyeceklerini bilmek oldukça büyük önem taşımaktadır.
Aslında iş dünyası ve gelişmeler ile ilgili ülkelerin yaptığı araştırmalar neticesinde ortaya çıkan çok ilginç sonuçlar var.
Bu sonuçlar çoğunlukla; en çok talep edilen veya gerekli olduğu tahmin edilen beceri setlerini ve liderlik becerilerini vurguluyor.
Bunları kısa bir özet halinde paylaşmak güzel olabilir.
Singapur’da; Veri Bilimi, Yapay Zeka ve Robot Mühendisliği alanlarında uzmanlaşmış 42.000’den fazla çalışana talebin olması ile birlikte “Dayanıklılık, Merak, Uyum Becerisi, İçgörü, Duygusal Algı, Girişimcilik, İnancının Arkasında Durma, Öngörü, Eleştirel Düşünme ve Dijital Okur Yazarlık” gibi davranışsal yetkinliklerin 21. yüzyılda en çok aranan yetkinlikler olduğunu belirtiliyor.
Avustralya’da; son 5 yıl içerisinde yapılan araştırmalar doğrultusunda Otomasyon, Küreselleşme ve Esneklik’in en büyük değişiklikler olduğunu söyleniyor. Otomasyonun gençler için giriş seviyesindeki %70 işi kökten etkilediğini, işlerin giderek küreselleşmesiyle hizmet işlerinin %11’inin yurtdışından sağlanabileceğini belirtiliyor. Çalışma şeklinin daha esnek bir hale gelmesiyle 15 yaşındaki bir bireyin yaşamı boyunca ortalama 5 farklı kariyer yolunda toplam 17 farklı iş yapacağı öngörülüyor.
Genç Avustralya’lılar Vakfı (FYA); bakış açımızın dikey kariyerlerin azalacak olmasından ötürü daha dinamik bir iş geleceğini yansıtacak şekilde değişmesi gerektiğini, gençlerin bu daha dinamik ve karmaşık iş dünyasında mutlu ve başarılı olabilmesi için “Kariyer Yönetimi Becerileri” de dahil olmak üzere bir beceri ve yetenek portföyüne ihtiyaç duyacaklarını ve Avustralya’nın da bu gençlerin yenilikçi, yaratıcı ve girişimci olduklarından emin olmak için yatırım yapması gerektiğini belirtiyor.
İngiltere’de Birleşik Krallık İstihdam ve Beceri Komisyonu; temel iş yetkinliklerine ek olarak Dayanıklılık, Esneklik, Uyarlanabilirlik ve Beceriklilik yetkinliklerine odaklanılmasının gerektiğinin altı çiziliyor.
Hindistan’da ise Eğitim, Sağlık, Turizm, Ulaştırma ve Depolama sektörlerinin önemli bir büyüme potansiyeline sahip olduğunu belirtiliyor. İletişim ve Yaratıcılık becerilerinin özellikle hizmet sektöründe daha fazla ön plana çıkacağı, Dijital Okur Yazarlık ile birlikte Veri Bilimi becerilerinin Dijital Ekonomi fırsatlarını yakalamak için daha da kritik öneme sahip olacağı söyleniyor. Veri Bilimi becerilerinde daha fazla yaratıcı görselleştirme ve hikaye anlatımı becerilerine sahip olmaları gerektiğinin de ayrıca altı çiziliyor.
Araştırmalar neticesinde ortaya çıkan bu sonuçların kesiştiği nokta; öz-yönelimli bir şekilde yaşam boyu öğrenmenin kritik derece önemli olduğudur. Bu nedenle mesleki deneyimimizi ve uzmanlığımızı geliştirmek kendimiz için oldukça değerli bir yatırım olacaktır.
İşte bu süreçte bizlere yardımcı olacak birkaç anahtar soru:
Tam olarak kullanmadığım ve yararlı bir şekilde geliştirip güçlendirebileceğim herhangi bir bilgi, beceri, uzmanlık veya deneyimim var mı?
Bu bilgi, beceri, uzmanlık ve deneyimimi nasıl geliştirip güçlendireceğim?
Geleceğin iş dünyasında önüme engel olarak çıkacak kritik boşlukları doldurmak için ne yapabilirim?
Hangi yeni alanları keşfedebilir ve öz-yönelimli bir şekilde öğrenebilirim?
İlerleme kaydettiğimde beni teşvik etmesi için herhangi bir kayıt tutuyor muyum? ( Hangi noktadan hangi noktaya geldiğimin kaydını tutmak )
Davranışsal yetkinliklerimi geliştirmek için ne yaptım, bunlardan ne öğrendim ve ne deneyimledim?
Yaşam boyu öğrenen olduğumu göstermek için özgeçmişim ile ilgili nasıl bir aksiyon almam lazım?
Tüm bunlara ek ve tamamlayıcı olarak Birkman Kişilik Envanteri’niz; motivasyonlarınızı, tutkularınızı, mevcut rolünüzde veya yeni ve farklı bir role geçmek istediğinizdeki potansiyelinizi size hatırlatmanın anahtarı olacaktır.
Kaynak: Elaura Blog
Komentáře