top of page

Kariyer Planınız İçin Bir Yol Haritası

Güncelleme tarihi: 13 Nis 2020



Üniversite öğrencileri, yeni mezunlar ya da kariyerinin başındaki profesyoneller, atacakları kariyer adımlarına önem veriyorlar şüphesiz.. Ancak kariyer haritalarını oluştururken hangi yolu izleyecekleri konusunda emin değiller..


Yıllar süren hazırlık, çalışma ve stresin ardından bir diploma alıyorlar ve kariyerlerine iyi bir başlangıç yapıp yapamayacakları işe alım sürecini yürüten bir işe alımcının, bir departman müdürünün veya bir işverenin iki dudağının arasından süzülecek kelimelere bakıyor. Ancak, şayet kendi becerilerinizin farkında iseniz, mesleki yatkınlıklarınızı ilgi alanlarınız ile birleştirebildiyseniz kendi geleceğinize ilişkin daha bilinçli hareket edebilir ve daha etkili olabilirsiniz.


Kariyer planlama duygusal anlamda bir “hız trenini / roller-coaster” andırıyor. İnişleri çıkışları var, zaman zaman korkutuyor, geriyor, zaman zaman heyecanlandıran sürprizlerle dolu. Ama öyle ya da böyle parkurun sonuna ulaşılabiliyor. Ve tur yeniden başlıyor. Kariyer planlamanın da aynen böyle tekrarlardan oluşan bir süreci var.


Bugün meslek seçimi konusunda sorularınızı size objektif ve rasyonel cevaplar verecek akademisyenlere, danışmanlara, akil insanlara sorarsanız ilk önce “Kendinin farkında ol.” diyeceklerdir.


Kariyer haritanızı da oluştururken ilk önce bu soruya cevap vermeniz gerekiyor:


- “Ben Kimim?”


Sonrasında takip edecek sorular ise "Ne yapmak istiyorum?", "İstediğimi yapabilmek için ne derecede yetkinim?", "Hangi konuda becerikliyim?", "Benim için en önemli değerler nedir?"


Bu safhada ne kadar çok objektif geri bildirim, ne kadar çok bilimsel veri o kadar iyi.. Sonuçta “öz-değerlendirme” bizim başlangıç noktamız.


Bir sonraki aşamada ilgi duyduğunuz mesleklerle ilgili derinlemesine “araştırma” yaparak bilgi toplamaya çalışın, o mesleğin profesyonellerine ulaşın, mümkünse stajınızı bu doğrultuda planlayın.


İlgi duyduğunuz mesleklere yönelik "yansıtma soruları" sorarak kendinize uygunluğunu doğrulayın.


- “Bu alan benim için heyecan verici ve motive edici mi?”

- “Bu meslekte birlikte çalışacağım kişiler ile ne gibi bağlar kurabilirim?”

- “Bu işin gerektirdiği görevleri yapmak hoşuma gider mi?”

- “Bu meslekte “iyi” olabilmek için gerekli yetkinlikleri geliştirebilir miyim?”


Bu aşamaya kadar elimizde toplanan veriyi “sentez”leyerek, en doğru karar için düşüncelerimizi netleştirelim.

Meslek hakkında yaptığımız araştırmada elde ettiğimiz sonuçları başka iki profesyonele daha teyit ettirelim, tekrardan değerlendirme yapalım.


Şayet kafamızda soru işaretleri var ise, “araştırma” safhasına geri dönüp listemizdeki ikinci mesleğe yönelik adımları takip ederek değerlendirmemizi “yineleyelim”. Bu noktaya kadar neler öğrendik, neler keşfettik mutlaka bakalım. Soru işaretlerinden arındıysak “planlama” ve bu planı “uygulama”ya geçebiliriz.


Kariyerinizi keşfedebilmeniz için önerdiğimiz bu yol haritası ile süreci kontrol altında tutabilir, gelişiminizi gözlemler ve atacağınız sonraki stratejik adımları dikkatlice belirleyebilirsiniz.


Kariyer planı yol haritası üzerinde çalışmak zaman gerektiriyor ve tekrar eden sorular sıkıcı olabiliyor ama cesaretinizi kırmadan, ne istediğinizi bilerek, duygusal etkenlerden uzakta alacağınız kararlar sizi mutlu bir geleceğe taşıyacaktır.



450 görüntüleme0 yorum

Son Yazılar

Hepsini Gör

Comments


bottom of page