top of page
Yazarın fotoğrafıKariyer Rehberi

Kariyer Yapmaya Hazır Mısınız?



Hepimiz belli bir eğitim süresinden sonra üniversiteye gidip, öğrenim hayatımızın son yıllarına doğru kendimizi hangi işe gireceğim, nasıl bir kariyer beni bekliyor soruları ile baş başa buluyoruz. Üniversitede elde ettiğimiz yüksek sınav notları bilgi birikimimizi gösterse de aynı mezuniyet ortalamasına sahip kişilerin aynı düzeyde kariyer hazırlığı sergileyemediği bir gerçek.


İşverenler yeteneklerinin farkında, bilgilerini nasıl kullanacaklarını bilen ve farklı alanlarda ilgileri olan yeni mezunları veya üniversite öğrencilerini işe almak istiyor. Üniversiteye başlarken hayal ettiğiniz meslek için aldığınız eğitimin yanı sıra iş dünyasının kariyerin başlangıcındaki insanlardan ek olarak istedikleri birkaç yetkinlik var. Ulusal Kolejler ve İşverenler Birliği (NACE; The National Association of Colleges and Employers) kariyer hazırlığının nasıl yapılması gerektiğini tanımlayarak 7 anahtar yetkinlik belirledi.


Kariyer Hazırlığı nedir?

NACE’e göre kariyer hazırlığı; öğrencilik döneminden işyerine başarılı bir geçiş için yeni mezunların kazanması gereken yetkinlikleri öğrenmesi ve sergileyebilmesidir.

Elbette, bu yetkinlikler sektöre ve iş tanımına göre birçok şekilde uygulanabilir.


Kariyer hazırlığının temelinde üniversiteyi işe atılmak için bir başlangıç noktası olarak görüp mezun olana kadar ki süreçte kendimizi geliştirmek, stajlar yaparak iş deneyimi kazanmak ve iş dünyasına ayak uydurmak için bazı yetkinlikleri geliştirme vardır. Şimdi bu yetkinlikleri görelim.


Kariyer Hazırlığı için yetkinlikler nelerdir?

1. Eleştirel Düşünme / Problem Çözme

İş hayatında sorunlar her zaman olur, bu durumlarda çalışanlardan beklenti ise bu sorunu iyi analiz etmeleri, sorunun üstesinden gelmek için sağlam mantık yürütebilmeleri ve etkin bir karar verebilmeleridir. Birey bu süreçte bilgiyi ve verileri toplayıp, yorumlamalıdır. Bu basamakta eleştirisel düşünme becerisi bir konuya yaratıcı bir çözüm bulmak ve bir sorunu mantıklı bir şekilde adım adım düşünmek için size yardımcı olacaktır.

2. Sözlü ve Yazılı İletişim

Kendini düzgün ifade edebilme hayatın her alanında önemli olduğu gibi iş hayatında da e-posta yazmaktan topluluk önünde konuşmaya kadar çok önemlidir. Özellikle profesyonel hayatta atılan her e-posta, yazılan her rapor ve bütün sözlü sunumlar iyi bir kariyer için çok önemlidir. Bütün bu iletişim becerilerine üniversitenin ilk yıllarından itibaren adapte olmak mezuniyet sonrası için size artı olarak geri dönecektir.

3. Takım Çalışması ve İş Birliği

Üniversite yıllarında bunun pek farkına varamasak da bir takım içinde çalışabilmek, takım dinamiklerini sürdürebilmek bazen yapılan işin sonucundan bile daha önemlidir. İşverenlerin her zaman göz önünde bulundurduğu ve değerlendirdiği kriterlerden biri de kişinin bireysel yeteneği kadar takım içinde nasıl tepki verdiğidir. Özellikle bir projede takım içindeki anlaşmazlıkları verimli bir tartışma ortamında çözebilmek, beyin fırtınası ile hep beraber iyi bir fikir ortaya koyabilmek ve takımın motivasyonunu düşüren değil yükselten kişi olmak şimdiden üniversitede yürüttüğünüz projelerde uygulayarak deneyimlemeniz ve uzmanlaşmanız gereken becerilerdir.

4. Dijital Okuryazarlık

Değişen teknolojilere adapte olabilmek her meslek dalında çok önemlidir. Günümüzde olan meslekler nasıl gelecekte değişip, yeniden şekillenip farklı iş alanları çıkıyorsa; şu an kullanılan yöntemler de değişen teknoloji ile tekrar şekillenecektir. Günümüz teknolojisine adapte olup yenilikleri öğrenip kendi işimize katmamız bizlere kariyerimiz için de fayda sağlayacaktır. Bu tabi ki her meslek dalı için programlama öğrenmek demek veya teknoloji ile ilgisi olmadığını sandığımız alanlar için ise göz ardı edilecek bir durum değildir. En basitinden şu an teknolojinin hangi özelliğini kullanıyorsanız, bu bir tablo işlem uygulaması olabilir ya da bir iş zekası aracı olabilir, onu en iyi şekilde öğrenmek ve yenilikleri ihtiyacınız doğrultusunda takip etmektir.

5. Liderlik

Bir ekip her zaman lider ve çalışanlar gibi düşünülse de aslında olması gereken, durumlara bağlı olarak liderliğin el değiştirebilmesidir. Eğer bir konuda sizin bilgileriniz fazla ise o durumda siz ekibi yönlendirebilirsiniz; motivasyon düştüğünde ekibi motive edebilir ve iletişim becerilerinizi kullanarak takımın amacına ulaşmasında yön verebilirsiniz Bir projeyi etkili bir şekilde yönlendirebilmek, yönetici olmasanız bile önemli bir beceridir. Bu nedenle, ister sınıfta ister ders dışı olarak bulabileceğiniz liderlik fırsatlarını değerlendirin.

6. Profesyonellik / İş Etiği

Profesyonellik çoğu zaman bir işi düzgün yapabilmek, bir konuda uzman olmak gibi ele alınsa da aslında bu tanım sadece gerçek manasının bir kısmı. İşe zamanında gelmek, sorumlulukları vaktinde ve istenilen şekilde yerine getirmek herhangi bir alanda profesyonelliğin olmazsa olmazlarıdır. İş hayatında kişinin verimli çalışmasının yanı sıra çalışmaları konusunda hesap verebilmesi, rapor sunabilmesi ve kurumun kurallarına ve evrensel etik değerlerine uyması beklenir.

7. Kariyer Yönetimi

Kişinin kendi yeteneklerinin, ilgi alanlarının farkında olması ve karşısına çıkan şansları da değerlendirerek kendini geliştirmesi gerekir. Aslında hep sanılanın aksine üniversitede bilgi birikimi elde edinip bu bilgilerle işe girilmez. Üniversite bir kapı aralar ve bu sayede kişi kendi ilgi alanları ile öğrenmek istediği konularda kendini geliştirir ve çevresindeki fırsatları değerlendirmeye çalışır. Bu durumun iş hayatında da devam etmesi farkındalığınızın yüksek olması her zaman sizi bir adım öne taşıyacaktır.


Sonuç

Her zaman iş başvurularında iş deneyiminin olup olmadığı sorulur. Bunun aslında en belirgin sebebi başvuran kişinin bu anlattığımız temel yeterlilikleri ve daha fazlasını iş hayatında gösterip gösteremeyeceğinin veya uyum sağlayıp sağlayamayacağının anlaşılmasıdır.


Genelde yeni mezunlar ve kariyerlerinin ilk basamağında olan kişiler nasıl deneyimlerinin olup olmadığının sorgulandığından yakınırlar. Aslında olması gereken kişinin meslek seçiminden itibaren gelecek için hem yeterli bilgi birikimini kazanırken hem de kendini geliştirmesidir.


Peki siz kariyer yapmaya hazır mısınız?

 
210 görüntüleme0 yorum

Son Yazılar

Hepsini Gör

Comments


bottom of page