top of page
Yazarın fotoğrafıKariyer Rehberi

Ne Okudum? Ne Oldum?

Profesyonel iş hayatında birlikte çalıştığınız iş arkadaşlarınızı bir düşünün... Hangi üniversiteden ve bölümden mezun olmuşlar? Uzmanlıkları nedir? Meslekleri ne? Şu anda ne iş yapıyorlar?


Kendi profesyonel hayatımdan bazı örnekler vermek isterim:

- İlk yöneticim matematik mühendisi idi ancak çalıştığım kurumda Pazarlama Müdürü görevini başarı ile yürütüyordu.

- Aynı kurumda kamu ilişkilerini yürüten arkadaşımız petrol mühendisiydi ve kurduğu ilişkiler ile hayatımızı kolaylaştırıyordu.

- Daha sonra çalıştığım bir yazılım firmasında en iyi yazılımcılardan birisi sosyoloji mezunu, diğeri istatistik, bir diğeri metalürji mühendisi idi. Bu pozisyon için pek de aşina olunmayan bölümler olmasına, üniversitede şu anda yaptıkları işin tamamen dışında dersler almalarına rağmen, yetenekleri onları çalıştıkları kurumun zirvesine doğru itiyordu.


Bu bahsedilen örneklerde de görüldüğü üzere tercih edilen üniversite ve mezun olunan bölüm ile profesyonel hayatta başarının doğrudan bir ilişkisi yok. Üniversite diploması iş olanağı sağlayabiliyor buna karşın başarıyı garanti etmiyor. (1, 2, 3)


İnsan kaynakları yöneticileri, işverenler, girişimciler, işe alım sorumluluğu olan yöneticiler artık biliyor ki öz farkındalığı olmayan, çevresinden bihaber, kendini yönetme becerileri gelişmemiş ve ilişkileri profesyonelce yönetemeyecek kişiler teknik olarak ne kadar kuvvetli olursa olsunlar bir "yetenek" değiller. Bu bahsedilen yetkinlikler üniversitelerde öğretiliyor mu emin değilim!


Araştırmalar ortalama bir Y kuşağı üyesinin 3-4 defa kariyer (iş değil) değiştirebildiğini, Z kuşağında ise bu sayının 8-9 a kadar çıkabileceğini belirtiyor. Bu bir arayış mı yoksa dönüşüm mü? Teknolojik gelişmeler iş içeriklerinin değişeceğini, bazı işlerin kaybolacağını bununla birlikte yeni iş alanlarının da açılacağına işaret ediyor.


Bu "yakın gelecek" dönemine adapte olmak daha çok eğitim ve gelişim fırsatlarını olabildiğince verimli değerlendirmek ile mümkün olabilir.


Sonuç olarak insanların ilgi alanları ve yeteneklerinden farklı bölümlerden üniversite derecesi alması aslında ne kadar büyük bir zaman kaybı ...


Güçlü yönlerinizi, ilgi alanlarınızı ve mesleki yatkınlıklarınızı ölçerek, potansiyelinizi keşfederek en mutlu ve başarılı olacağınız kariyer yolunu çizerek işe başlayabilirsiniz.


131 görüntüleme0 yorum

Son Yazılar

Hepsini Gör

Comments


bottom of page