top of page

Yapay Zekanın Öğrenme/Gelişim Üzerindeki Etkisi


Günümüzden 50-100 yıl önce şu an olan teknolojilerin çoğu düşünülemezdi. Teknolojideki gelişmeler o kadar hızlandı ki artık birkaç yıl sonrasını bile hayal edemiyoruz. Yapay zeka özellikle günümüzde her sektörde, yaşamın her alanını etkileyerek önemini giderek arttırıyor. Herhangi bir internet aramamızda bize önerilenler, araştırdığımız eşyaların başka sekmelerde karşımıza çıkması, insansız araçlar, sitelerdeki alt köşelerde yer alan online yardım için mesajla cevap veren sanal asistanlar… Peki yapay zekanın öğrenme ve gelişim üzerindeki etkisi nasıl? Gelecekte neler olabilir?


Eskiden bilgisayar kullanmayı bilmek işe alım kriterlerinden biriydi. Günümüzde bunu düşününce zaten artık herkesin bildiği kabul ediliyor. Trainingmag dergisi de “Yapay zeka öğrenme ve gelişimi nasıl etkileyecek?” başlıklı makalesinde tüm teknolojilerin, kullanmasını bilmeyen kişilerin elinde anlamsız olduğunu yazmış. Şirketlerimizi daha sağlam temeller üzerine oturtmak için günümüz teknolojisinin çalışanlar tarafından kullanılıyor olması lazım. Bu aslında şirketin geleceğine de bir yatırımdır. Trainingmag’in makalesinde bu yönden yapay zekanın sadece üretimi, AR-GE çalışmalarını değil öğrenme ve gelişimi de etkileyeceği yazıyor. Bu makalede yapay zekanın ilerde tamamen insanın yerini alamayacağı, yapay zeka aslında sadece bir algoritma aracı olduğu ve bizim ona yüklediğimiz verilerle bir durum karşısında en uygun çıktıyı vermeye çalıştığından bahsediliyor. Yani aslında insan zekası gibi -şimdilik- öğrenmez, algoritmalarla veri oluşturur.


Teknolojiler kullanmasını bilmeyen kişilerin elinde anlamsız

Bu nedenle insanlar gelecekte işsiz kalır mıyım diye düşünseler de bu pek de mümkün gibi görünmüyor. Yalnız şu bir gerçek ki teknoloji hızla değişiyor. Meslekler de aynı şekilde bu değişimden etkilenecek. Yakın zamanda robotlarla beraber mesai yapmamız ve iş tanımlarımızın değişmesi, yeni görev tanımlarının ortaya çıkması bekleniyor. Bu şekilde yapay zekanın özellikle öğrenme ve gelişim üzerindeki etkisi daha da belirgin bir biçimde ortaya çıkacak.


Kurumların liderleri yapay zeka söz konusu olduğunda yeni çıkan teknolojileri ve kendi sektörlerinden kullanımını yakından takip etmelidir. Özellikle öğrenmeye istekli çalışanların en son araçları ve teknikleri anlayıp öğrenmeleri ve daha sonra bunların iş yerlerinde kullanılması beklenmelidir. Geleneksel öğrenme anlayışı yerine yapay zeka daha hızlı öğrenmeye ve bilginin daha uzun süreler boyunca tutulmasına yardımcı olabilir.


HR Technologist internet sitesinin “Yapay Zekanın Öğrenimi ve Gelişimi Dönüştürecek 3 İnanılmaz Yolu” başlıklı makalesinde değinilen bu 3 yol şu şekilde:

1. Öğrenme Deneyimini Kişiselleştirme: Herkese tek bir öğrenme metodu artık geride kaldı. Yapay zeka sayesinde analizleri kullanarak öğrencinin kişisel yolculuğuna bağlı, akıllı içerik oluşturabilir. Ayrıca hepimiz yeni şeyler öğrenme aşamasında belli sıkıntılar yaşamışızdır ve buna bağlı olarak kafamızda ön yargılar oluşmuştur. Yapay zeka bun kapsamda öğrenme ve gelişmeye büyük etkisi, kişiselleştirilmiş öğrenme metotlarıyla kişiye en faydalı ve etkili öğrenme planını önermesidir.

2. Sanal Koçluk: Eğitim boyunca öğrenen kişinin zihinsel adımlarını değerlendiren, ilerlemesini izleyen, gerektiğinde programı yeniden düzenleyen sanal koçlar aynı zamanda geri bildirimler ve belirli metodolojileri takip ederek rehberlik sunup öğrenen kişinin verimliliğini arttırabilir. Bu şekilde verilen sanal koçluk hem daha uygun maliyetlidir hem de yüz yüze mentörlüğe göre daha kolaydır.

3. Gelişmiş Analiz Becerisi: Tüm veriler toplanıp analiz edildiğinde, öğrenme ve gelişim liderleri bu analizleri kullanarak ROI ve gelişimin ilerlemesini izleyebilme ile ilgili atılımlar gerçekleştirebilir.


Yapay zeka her yıl inanılmaz yol kat ediyor. Yapay zekanın gelecekte yapacaklarını hayal etmekte zorlananlar ve bu teknolojiyi geliştikçe şirketlerine adapte edemeyenler maalesef gelecekte hayal kırıklığına uğrayabilir.



Özellikle yapay zekanın engelli çalışan eğitiminin iyileştirilmesinde kullanılmasına ve bu sayede eşitsizlik ortadan kalkmasına yoğun bir biçimde çalışılıyor. Örneğin Microsoft’un Seeing AI uygulamasını…Bu uygulama yapay zeka kullanarak çevremizdeki dünyayı anlatıyor. Özellikle görme engeli olan insanlar için tasarlanan bu araştırma projesi; insanları, metinleri ve nesneleri tanımlamak için yapay zekanın gücünden yararlanıyor.


Yapay zekanın eğitim ve gelişimde, yüklenen tüm verileri birleştirip analiz etmede ve daha pek çok farklı alanda diğer teknolojilerle harmanlanıp kullanılabileceğinden bahsettik.


Şirketlerimizin geleceğini planlamak için günümüzün teknolojisini iyi bilmek, bunu iş hayatımızda kullanabilmek ve gelecekteki inovasyonu tahmin edebilmek lazım. Bu aşamada çalışanlarımızı ne kadar yeni teknolojiye adapte edebilirsek ve ayrıca onların eğitimlerinde, kurslarında yapay zekadan yararlanabilirsek o kadar günümüz dünyasına uyum sağlayabiliriz.


Gelecek gerçekten heyecan verici ve harika teknolojilerle geliyor!

1. What Role Will AI play in L&D? https://trainingmag.com/what-role-will-ai-play-ld/

3. Examples of how AI is Transforming Learning and Development https://virtualspeech.com/blog/ai-ml-learning-development

176 görüntüleme0 yorum

Son Yazılar

Hepsini Gör

Comments


bottom of page